Σχολεία για όλους

 

 

Στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς πραγματοποιήθηκε για το σχολικό έτος 2021- 2022, ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Σχολεία για όλους», το οποίο συνεχίζεται και για το τρέχον σχολικό έτος. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με φορέα υλοποίησης Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με την υποστήριξη του ΙΕΠ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων των μαθητών και μαθητριών, ιδιαίτερα των μαθητών – προσφύγων, με δράσεις και δραστηριότητες που αφορούν το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Το πρόγραμμα «Σχολεία για όλους» πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά από παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικών με το συντονισμό της διεύθυνσης του σχολείου και μαθητές/-τριες όλων των τάξεων και τμημάτων του σχολείου. Μέσα από συνεργατικές ερευνητικές δραστηριότητες, με βάση της αρχές της παιγνιώδους μάθησης, της αλληλογνωριμίας, κατανόησης και αποδοχής επιδιώχθηκε η ενίσχυση της δημοκρατικής κουλτούρας του σχολείου, στη βάση της συμπερίληψης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα καταμετρήθηκαν και εντοπίστηκαν οι μητρικές γλώσσες των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο μας και μεταφράστηκαν σε αυτές κάποιες λέξεις καλωσορίσματος, που αναρτήθηκαν με τη μορφή πινακίδων σε κεντρικό σημείο του σχολείου, για να ενισχύσουν την αίσθηση της αποδοχής και της συμπερίληψης. Στη συνέχεια οι λέξεις πέρασαν από το χαρτί στον τοίχο και γράφτηκαν στους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου λέξεις-μηνύματα με θετικό περιεχόμενο στις μητρικές γλώσσες των παιδιών μας, μαζί με τη δημιουργία αφισών, πινακίδων και μηνυμάτων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στις 26 Μαρτίου 2022, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, σε συνεργασία με παιδαγωγικές ομάδες από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023, αφού ξανακαταγράφηκαν οι μητρικές γλώσσες και των φετινών παιδιών, μεταφράστηκαν σε αυτές οι τίτλοι των έργων τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί έξω από τις πόρτες των αιθουσών του σχολείου, κατασκευάστηκαν πολύγλωσσες πινακίδες και αναρτήθηκαν έξω από κάθε αίθουσα, προβάλλοντας τον πολύγλωσσο και συμπεριληπτικό χαρακτήρα του σχολείου μας.

Κορυφαία δράση του προγράμματος στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ήταν η δημιουργία θεατρικής ομάδας, η οποία, με την καθοδήγηση και τη διδασκαλία της θεατροπαιδαγωγού κ. Γεωργίας Γκανά, παρουσίασε στο σχολείο, αλλά και αλλού θεατρικά δρώμενα, βασισμένα σε κείμενα των παιδιών και στο παραμύθι «Ένας και Εφτά» του Τζιάνι Ροντάρι. Τα δρώμενα δημιουργήθηκαν μέσα από μουσικοκινητικούς και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς με θέματα όπως ο Πόλεμος, η Προσφυγιά, η Ισότητα, η Αλληλεγγύη και τέλος Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 

Η θεατρική αυτή δημιουργία του σχολείου μας παρουσιάστηκε στην τελική εκδήλωση συνεργασίας, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στο θέατρο Κάππα στην Περαία με τη συμμετοχή των ακόλουθων σχολείων:1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης και EΠΑΛ Βασιλικών.