Ες γην εναλίαν Κύπρον

Πολιτιστικά Προγράμματα

«Ες γην εναλίαν Κύπρον?» 1

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Βουλκίδου Αθανασία

Γκανίδου Δέσποινα

Πιτιλάκη Αικατερίνη

«Ες γην εναλίαν Κύπρον?» 2

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Κετσιμπάσογλου Μαργαρίτα

Παπαδοπούλου Μαριάνθη

 



Την σχολική χρονιά 2012 - 2013 μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου σχημάτισαν δύο ομάδες και ασχολήθηκαν με την μεγαλόνησο.


Μέσα από τα δύο προγράμματα γνώρισαν την Κύπρο και συνειδητοποίησαν ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και της Ευρώπης. Ακολούθησαν την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων στην Κύπρο, από την προϊστορική αρχαιότητα (προϊστορία : νεολιθική, χαλκολιθική και περίοδος χαλκού, ιστορικοί χρόνοι : γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική εποχή Κύπρου), τη Ρωμαϊκή εποχή, τη μεσαιωνική εποχή (Βυζάντιο ? Φραγκοκρατία), τη νεότερη ιστορία (Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία, ανεξαρτησία), μέχρι τη σημερινή εποχή. Παρακολούθησαν την εξέλιξη της γλώσσας και ήρθαν σε επαφή με τη μουσική και τα τραγούδια της Κύπρου, τα κοινά ήθη και έθιμα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Διαπίστωσαν την ανάγκη δράσης τους για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι μαθητές ανέλαβαν εργασίες κατά ομάδες για τη συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού, χρησιμοποιώντας ως πηγές το διαδίκτυο και βιβλιοθήκες και τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.

Δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε η δια ζώσης εμπειρία στην Κύπρο, διότι λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης στο νησί ακυρώθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή μας εκεί, για την ασφάλεια των παιδιών. Αντ΄ αυτής, πραγματοποιήθηκε η εντός Ελλάδας εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά ? Πρέσπες ? Φλώρινα, με συνδετικό κρίκο το τους νεολιθικούς οικισμούς Χοιροκοιτίας Κύπρου και Δισπηλιού Καστοριάς.