Let's Cross the Bridge

Βραβείο 


Πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων eTwinning

Let?s cross the bridge

 

Συντονίστρια Καθηγήτρια : Δέσποινα Γκανίδου

Το πρόγραμμα κέρδισε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό έργων eTwinning για το σχολικό έτος 2005 - 2006.

Συμμετέχοντα σχολεία :

1. 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

 Συντονίστρια καθηγήτρια : Γκανίδου Δέσποινα

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Συμμετέχουν 11 μαθητές

2. Gymnasim Ceska Lipa, Δημοκρατία της Τσεχίας.

 Συντονίστρια καθηγήτρια : Nadezda Kadlecova

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ,

ιστοσελίδα σχολείου : www.gym-cl.cz

Συμμετέχουν 12 μαθητές

Ηλικία μαθητών : 14 ? 15

Διάρκεια προγράμματος : ένα σχολικό έτος 2005 - 2006

Γλώσσα : Αγγλικά, Ελληνικά, Τσέχικα

Σύντομη περιγραφή προγράμματος : Το πρόγραμμα βασίζεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία ανάμεσα στους Ελληνες και Τσέχους μαθητές κατά την οποία ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικές με τα σχολεία μας, τις πόλεις μας, τις χώρες μας, τα ήθη και έθιμά μας και την καθημερινή μας ζωή. Το υλικό συγκεντρώνονταν από τους μαθητές και επεξεργάζονταν σε συναντήσεις με τη συντονίστρια καθηγήτρια μετά το πέρας των μαθημάτων ή κατά τα διαλλείματα.

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήθηκε μια παρουσίαση στο powerpoint για τις πόλεις μας.

Μπορείτε να βρείτε δείγματα του έργου στο διαδίκτυο στην ιστοδελίδα

http://twinspace.etwinning.net/launcher.cfm?lang=en&;cid=2505

 

Εργαλεία

Για την ανταλλαγή των πληροφοριών χρησιμοποιήσαμε αρχικά το παραδοσιακό ταχυδρομείο. Γρήγορα όμως περάσαμε σε πιο σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και χρησιμοποιήσαμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τη συνομιλία, το γνωστό μας Chat. Η ηλεκτρονική καταγραφή των πληροφοριών έγινε στον παρεχόμενο από το πρόγραμμα δικτυακό τόπο www.etwinning.net. Το υλικό έχει δημοσιοποιηθεί σε ιστοσελίδα τη διεύθυνση της οποίας βλέπετε στην οθόνη.

 

Οφέλη

Η χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας κι Επικοινωνίας για την επικοινωνία μας με τους συνεργαζόμενους μαθητές, τη συλλογή και δημοσιοποίηση σχετικού με το πρόγραμμα υλικού, έχει βελτιώσει τις δεξιότητές μας σ αυτόν τον τομέα. Η ικανότητα για ομαδική εργασία, επικοινωνία και η υπευθυνότητά μας έχουν επίσης βελτιωθεί. Σημαντικά είναι επίσης τα οφέλη στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Εχουμε διευρύνει το πολιτιστικό γνωστικό μας πεδίο, μαθαίνοντας πληροφορίες για τη ζωή και την ιστορία των συνεργατών μας. Μέσα από το ενδιαφέρον μας για το συνεργαζόμενο σχολείο συνειδητοποιήσαμε το σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Εκπαιδευτική μας επίσκεψη

Η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών κίνησε έντονα το ενδιαφέρον μας, με αποτέλεσμα μια εξαήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο συνεργαζόμενο σχολείο της Τσεχίας τον Απρίλιο 2006 όπου συμμετείχαν 8 από τους μαθητές που εργάστηκαν στο πρόγραμμα, η συντονίστρια καθηγήτρια κα Γκανίδου και η τέως διευθύντρια του σχολείου μας κα Χρυσοχοΐδου, Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης γνωρίσαμε από κοντά τους ηλεκτρονικούς «διδύμους» συνεργάτες μας, το σχολείο τους, το εκπαιδευτικό τους σύστημα και την πολιτιστική κληρονομιά τους. Απολαύσαμε τη φιλοξενία τους με ξεναγήσεις τόσο στην πόλη τους όσο και στην ευρύτερη περιοχή τους αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας τους την Πράγα, μια από τις ιστορικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ηλεκτρονική μας φιλία εξελίχθηκε σε πραγματική φιλία.